21/05/2024

Τι είναι το ποδόσφαιρο σάλας

Γνωρίζετε τι είναι το ποδόσφαιρο σάλας; Αν σας ρωτούσε κάποιος θα μπορούσατε να του εξηγήσετε; Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε ή να εξηγήσετε δεν έχετε παρά να διαβάσετε το ακόλουθο κείμενο.

Το ποδόσφαιρο σάλας είναι μια παραλλαγή του κλασικού ποδόσφαιρου. Το πρώτο παίζεται με 5 εναντίον 5 ενώ το δεύτερο με 11 εναντίον 11. Το ποδόσφαιρο σάλας παίζεται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους -υπάρχει και η εκδοχή σε ανοιχτούς, στην Ελλάδα το αποκαλούμε 5χ5- σε γήπεδο μικρότερων διαστάσεων και με μικρότερη μπάλα η οποία διαθέτει μικρότερη ικανότητα αναπήδησης.

Η παγκόσμια ορολογία futsal αποδίδεται επακριβώς στα ελληνικά και προέρχεται από την ισπανική γλώσσα ‘fútbol sala’. Η παγκόσμια ομοσπονδία FIFA, το έχει αναγνωρίσει και τα τελευταία χρόνια επενδύει στην ανάπτυξη του για πολλούς λόγους. Ο μικρός χώρος που πρέπει να κινηθούν οι παίχτες απαιτεί ικανότητες οι οποίες αναπτύσσονται από τις νεαρές ηλικίες και αποτελεί ιδανικό βοήθημα ακόμα και για καριέρα στο κλασικό ποδόσφαιρο 11χ11.

Η αναγνώριση της FIFA έχει οδηγήσει στη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδόσφαιρου Σάλας και αντίστοιχα στην Ευρώπη η UEFA διοργανώνει Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τη συμμετοχή εθνικών ομάδων από τα μέλη της. Αντίστοιχα υφίσταται Futsal Champions League για τις πρωταθλήτριες χώρες -ο τρόπος διοργάνωσης διαφέρει από εκείνον του κλασικού ποδόσφαιρου- και εθνικά πρωταθλήματα. Το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε το 1999, διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Σάλας (ΠΕΠΣΣ) και τελεί υπό την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ). Το ποδόσφαιρο σάλας δεν είναι είναι ολυμπιακό άθλημα.

Share the Post:

Σχετικές δημοσιεύσεις